Opiskelijalle

Ota oma oppimisesi haltuun!

Lukiolaisena olet vastuussa omasta oppimisestasi, olethan itse aktiivinen myös kehittäessäsi omia tieto- ja viestitätekniikan taitojasi. Oppilaitoksesi tarjoaa sinulle monenlaisia työkaluja oman oppimisesi sähköistämiseen.Oletko pysähtynyt miettimään, että mitä ja miten voisit näitä hyödyntää omassa oppimisessasi?

Peda.net -palvelu tarjoaa sinulle OmaTilan, GAfE ja Office365 tarjoaa moninaiset työkalut niin tekstien tuottamiseen kuin erilaisten esitystenkin tekemiseen. Kaikista kolmesta löydät varmasti itsellesi sopivan sähköisen vihon eri oppiaineisiin.

googlen työkalujapedanetin työkalujaO365 työkaluja

Tuossa kolmikossa on todella monia mahdollisuuksia. Kuinka monta olet jo ehtinyt kokeilla?

Mikäli sinulle on entuudestaan tuttu jonkin muu palvelu, niin mikset käyttäsisi sitä? Evernote, henkilökohtainen OneDrive, henkilökohtainen Drive, jne. Tärkeää itseasiassa on vain, että silloin kun jaat tuotoksesi opettajalle, niin käytät sellaista tapaa, jolloin opettajasi pääsee tarvittaessa tarkastelemaan tai niin halutessaan muokkaamaan tuotostasi.

Mitä ovat lukiolaisen tietotekniset taidot?

Tänä päivänä lukiolainen voi opintojensa aikana törmätä monenlaisiin tietoteknistä osaamista vaativiin opiskelutehtäviin. Perinteisten dokumenttien kirjoittamisen rinnalle ovat tulleet yhdessä tuotettavat esitykset ja tekstit. Yhdessä tuottaminen on palkitsevaa ja aiheen oppimisen lisäksi nämä tehtävät antavat opiskelijalle mahdollisuuden tuoda esille muitakin osaamisensa taitoja.

Olemme LEON100-hankkeessa koonneet sivulle: https://peda.net/id/04844042c koosteen niistä eri taidoista, joita lukiolainen opintojensa aikana voi tarvita. Kannattaa tutustua!

 

Kirjoitatko kieliä?

Kannattaa tutustua kielenkirjoittamiseen tietokoneella jo heti opintojen alkaessa. Hyvä lähde on Jukka Korpelan kirjoittama Nykyajan kielenopas, jonka luvussa 11 käsitellään kielen kirjoittamista tietokoneella. Löydät tämän oppaan sivuilta: https://www.cs.tut.fi/~jkorpela/kielenopas/11.6.html

Voit myös tutustua LEON100-hankkeessa kirjotettuun blogitekstiin, jossa pohditaan kielenkirjoittamisen mystiikkaa.

Etsitkö tietoa? Onhan tiedonhakutaitosi kunnossa?

Toki.verkkokirjasti.fi tarjoaa lukiolaiselle valmiiksi vinkkejä tiedonhakuun oppiaineittain. Samaiselta sivustolta löydät vinkkejä tehokkaaseen tiedonhakuun.

Tässä pieni ohje siitä, miten voit merkitä lähteet omaan tuotokseesi.

Lähdeviitteet – opiskelijan ohje