Aihearkisto: Hankkeen muu toiminta

Office365 ja SWAY

Innovatiivinen tapa tuottaa esityksiä, SWAY. Klikkaa sekoita ja saat taas uudenlaisen vaihtoehdon näkyville.

SWAY yhdistettynä O365-tunnuksiin tarjoaa opiskelijalle ja opettajallekin hieman erilaisen tavan tuottaa esityksiä. Väittäisin, että jotain PowerPointin ja Prezin välimaastossa olevaa. Sway on helposti omaksuttava, voit lisätä tuotokseesi videoita, kuvia, tekstiä ja vaikka Mixejä.

Swayn hyviä puolia on erityisen hyvä skaalautuvuus eri laitteille, joten lukujan näkökulmasta ei ole merkitystä millä laitteella esitystä lukee.

Tässä YouTube soittolista Sway:n tutoriaaleista:

Esimerkkis Sway’llä tuotetusta esityksestä.

 

Office365 ja PowerPointin lisäosa Mix

PowerPoint on tuttu työkalu Microsoftin toimisto-ohjelmista. Nyt tähän työkaluun on ladattavissa lisäosa Mix, jonka avulla PowerPointiin on entistä helpompi lisätä videoita, kirjoittaa tekstiä käsin ja upottaa PowerPoint-videoita oppimisympäristöön tai vaikka SWAY:hin.

Lisätietoa PowerPointin lisäosasta ja sen asennuksesta löydät täältä.

Yhdistettynä O365-kirjautumiseen tällä lisäosalla on myös mahdollista teettää monivalintakysymyksiä ja seurata kuka on katsonut videoita ja miten kysymyksiin on vastattu.

Office365 uutisia ja perustietoa Class Notebookista ja OneNotesta

Class Notebook on O365:n kohtuullisen uusi tulokas. Kun opettaja luo Class Notebookin ja jakaa sen opiskelijoille järjestelmä luo automaattisesti kyseisille opiskelijoille omat osiot ja koko ryhmälle yhteisen alueen. Näiden lisäksi opettajalle luodaan sellainen alue, jota opiskelija pääsevät vain tarkastelemaan.

OneNote on sähköinen muistikirja, jota voi käyttää sekä Online-versiolla että ns. työpöytäversiolla. Erityisesti työpöytäversio tarjoaa helposti käyttäjälleen helppoja tapoja lisätä oman teksitin joukkoon videoklippejä ja äänitiedostoja.

Jatka lukemista Office365 uutisia ja perustietoa Class Notebookista ja OneNotesta

Office365 uutisia ja perustietoa OneDrivestä

Office365 tarjoaa opettajalle ja opiskelijalle monia mahdollisuuksia. Koska Porissa Edupori-tunnukset ovat alunperin otettu käyttöön korvaamaan vanhaa sähköpostijärjestelmää, niin monille opettajillekin on jäänyt mielikuva siitä, että O365 on vain sähköposti. Mutta palvelu tarjoaa opettajalle paljon muutakin. Tässä ensimmäisessä osassa hieman OneDrivestä.

Jatka lukemista Office365 uutisia ja perustietoa OneDrivestä

Vesoilua 7.3.2015 – yleissivistys ja ilmiöpohjaisuus tarkasteltavana

Hankkeemme lukioiden, Porin suomalaisen yhteislyseon lukion ja Länsi-Porin lukion, yhteisessä vesossa pohdittiin lukiokoulutusta ja sen tulevaisuutta. Aamupäivän ohjelman valmisteli digitutoreista koostuva ryhmä.

Tässäkin koulutusosuudessa huomioitiin se perusajatus, että koulutuksesta kertyy opettajille kokonaisuus, johon he voivat palata myöhemminkin. Toisalta haluttiin, että tieto- ja viestintätekniikkaa käytetään, mutta se ei ole pääosassa, vaan ainoastaan välineenä. Koulutukokonaisuuteen voi perehtyä osoitteessa: PSYL:in ja Länsi-Porin lukioiden yhteinen veso 7.3.2015.

Jatka lukemista Vesoilua 7.3.2015 – yleissivistys ja ilmiöpohjaisuus tarkasteltavana

Rauman Lyseon lukion malli AT1:n toteuttamisesta oppilaanohjauksen yhteydessä

Rauman Lyseon lukiossa ollaan tartuttu opiskelijoiden tieto- ja viestintätekniikkataitojen kehittämiseen. Ideoita on haettu mm. Kaarinan lukiosta. Mika Kolun ajatuksien pohjalta raumalaiset lähtivät kehittämään ideaa omaan lukioon sopivaksi. Rauman Lyseon lukion mallin, jossa AT1 ja OPO1 sulautuvat yhteen, lukujärjestystekniset ratkaisut on toteuttanut apulaisrehtori Ilkka Korvetausta. Tässä mallissa opinto-ohjauksen pakollinen kurssi on jaettu opiskelijoille kolmeen vuoteen. Kurssitarjottimella OPO1 kulutti yhden kokonaisen palkin, mutta jätti tyhjäkäyntiä palkin sisällä kahden oppitunnin kohdalle. Näitä kohtia lähdettiin täyttäämään AT1-kurssin sisällöillä. Rauman Lyseon lukiossa on kolme opinto-ohjaajaa ja heidän lisäkseen AT1 kurssin sisältöjen opettamiseen valjastettiin kolme opettajaa.

Jatka lukemista Rauman Lyseon lukion malli AT1:n toteuttamisesta oppilaanohjauksen yhteydessä

Opinto-ohjaajien koulutuksen 6.3.2015 pohdintoja

LEON100-hanke järjesti yhteistyössä Porin kaupungin ohjaustoiminnan työryhmän kanssa opinto-ohjaajille koulutuksen, jossa luotiin katsausta erilaisiin tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntäviin palveluihin.

Jatka lukemista Opinto-ohjaajien koulutuksen 6.3.2015 pohdintoja

Tietokoneen buuttaaminen Abittiin

BYOD ajattalutavan mukaisesti myös Abitti-kurssikokeeseen opiskelija voi tuoda oman kannettavan tietokoneen. Tällöin toki hänellä pitäisi olla tieto siitä, miten se käynnistetään muistitikulta. Tässä artikkelissa esitellään ohjeita muutamiin haasteellisimpiin käyttöjärjestelmiin.

Jatka lukemista Tietokoneen buuttaaminen Abittiin

Tekstinkäsittely, kielet, tarkkeet, Abitti ja sähköistyvät ylioppilastutkinnon kokeet

Tekstinkäsittelyn perustoimintojen opiskeluun opiskelija voi lukio-opintojen aikana käyttää mitä tahansa tekstinkäsittelyohjelmaa. Haasteita muodostuu, kun tavallista tekstiä tuotetaan kielillä, joihin kuuluu runsaasti erikoismerkkeinä kirjoitettavia kirjaimia. Tässä artikkelissa pureudutaan näiden merkkien tuottamiseen.

Jatka lukemista Tekstinkäsittely, kielet, tarkkeet, Abitti ja sähköistyvät ylioppilastutkinnon kokeet

Matemaattisten aineiden opettajien ilta 2.3.2015

Vastaaminen sähköisissä kokeissa -esityksen diat.

Kiitokset kaikille osallistujille vielä tätäkin kautta. Tässä vielä muutamia ajatuksia:

– Sähköinen vastaaminen mahdollista erilaisilla matematiikkaohjelmistoilla. Haasteellista erityisesti siirtymäaika jolloin opiskelijat tarvitsevat yo-kokeeseen laskimen.Myöhemmin lisenssit lisääntynevät.

– Tällä hetkellä yhtäohjelmaa käyttäen matemaattista tekstiä pystyy tuottamaan TexasInstrumentsin ohjelman Muistiinpanot-sovelluksella. Koska tällä pystyy tuottamaan vastauksen pdf-muotoon, jolloin se on lisättävissä mihin tahansa ympäristöön.

– Muiden, esim GeoGebra ja Casio, vaativat toistaiseksi sen, että laskut siirretään kuvaruutukaappauksin esimerkiksi tekstitiedostoon.

– Tulevaan OPS:iin toivottiin selkeyttä siitä, mitä pitää osata käsin laskea.

– Ohjelmoinnin opetuksen jatkumosta perusopetuksesta lukioon keskuteltiin.

– eMath-pilottina Björneborgs svenska samskola. Heillä käytössä pitkän matematiikan sähköinen materiaali (MAA4 menossa)